Головна » 2012 » Листопад » 1 »
18:24
      9 листопада 2012 року у Ланчинській ЗОШ І-ІІІ ступенів урочисто відзначено День української писемності й мови під девізом «Мова – душа народу.»

    Свято розпочалось уранці з радіолінійки, на якій звучало, що 9 листопада – це день, який відзначають наші співвітчизники в усьому світі, де лунає українське слово. Дата ця невипадкова, адже саме цього дня Українська православна церква вшановує пам’ять визначного діяча української духовності й літератури, одного із засновників національної писемної традиції, преподобного Нестора Літописця.


   Цій видатній постаті були присвячені сьогодні виховні години у 1-11-х класах школи, випущено інформаційні бюлетені в кожному класі «Нестор Літописець: увічнюючи минуле – служив майбутньому.»

   Учні 9-А класу репрезентували літературно-музичну композицію «Рідна мова соловїна» (класний керівник Іваночко О.В.)


   Учні 10-В класу (історичний профіль, класний керівник Казюк Г.Ю.) провели з учителем історії Гресько В.О. дебати за статтею «Сила слова. Микола Лесюк: доля мови – в руках народу», опубліковану у вчорашньому номері газети «Галичина». Вказана стаття – це інтервю журналіста Романа Івасіва з професором Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника Миколою Лесюком, яка викликала жвавий інтерес у старшокласників, зацікавила їх і спричинилася до проведення дебатів на тему: «Доля мови – в руках народу»

   Учні молодших класів Країни Барвінкової під керівництвом заступника директора школи з навчально-виховної роботи Яремин Г.І. та педагога-організатора Сенчук І.М. провели конкурс читців «Мова – коштовний скарб народу.» Найкращим читцем Країни Барвінкової став учень 2-Б класу Павлишак Максим, отримавши почесну грамоту. Особливої урочистості надали сьогоднішньому святу рідної мови розмаїті вишиванки, в яких сьогодні прийшли, як учні, так і вчителі. Щоперерви зі шкільного радіовузла линули українські пісні, а юні журналісти школи брали в учнів і в учителів інтервю: кожен повинен був прочитати напамять катрен з улюбленого вірша про мову, висловивши таким чином свою незглибиму любов до рідної мови, рідного слова. Найбільше учні та вчителі цитували вірші Т.Шевченка, І.Франка, Лесі Українки, Олександра Олеся, С. Воробкевича, Д. Павличка, В.Баранова, Л.Костенко.


Яке це щастя припасти пелюстками спраглих уст до мови рідної – й багатшати дущею, -  натхенно процитував Євгена Гуцала учень 11-А класу Б.Голіней, завершивши парад цитат.

 

 

                                                                                  Оксана Жолобчук, учениця 10-В класу

 

Переглядів: 618 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1