Головна » 2013 » Квітень » 2 »
19:32

У МОН обговорили питання збереження здоров’я дітей у навчальних закладах

   Сьогодні під головуванням заступника Міністра освіти і науки України Бориса Жебровського відбувся круглий стіл «Здоров’я дітей в системі освіти» за участю представників Українського інституту екології людини, обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти, громадських організацій та керівників навчальних закладів.

У вступному слові заступник Міністра освіти і науки Борис Жебровський зазначив: «В системі освіти найголовніше – збереження здоров’я дітей».
   Директор Українського інституту екології людини, професор Михайло Курик поінформував про основні напрямки діяльності очолюваного ним закладу щодо покрашення як екологічного, так і фізичного стану здоров’я дітей в Україні.
  Зокрема Інститутом розроблено методичні рекомендації з економічної безпеки здоров’я дітей під час навчально-виховного процесу, якими передбачено:
– моніторинг стану здоров’я дітей;
– виявлення впливу довкілля на функціональне здоров’я кожної окремої дитини;
– видача, за результатами моніторингу, екологічного паспорту (своєрідного показника функціонального стану організму дитини);
– реалізація заходів щодо екологічного оздоровлення дітей.
    Окрім того, спільними зусиллями Інституту, освітян, медиків та інженерів, у Києві, у Київській та в деяких інших областях упроваджено програми «Екологічний дошкільний заклад», «Екологія, дитина, майбутнє», що дозволило отримали величезний практичний досвід, який слугував основою згодом, під час розробки методичних рекомендацій, які затверджено Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України (лист від 04.08.2013, № 1/9-592).
   Також за словами Михайла Курика, «важлива безперервна співпраця з батьками, оскільки на здоров’я дитини, окрім екологічного стану навколишнього середовища, істотно впливають соціальні фактори: склад сім’ї, життєві умови, звички батьків, характеристика умов, у яких, власне, росте і розвивається дитина».
   Активну участь в обговоренні взяли голова Всеукраїнської організації «Здорові діти», кандидат технічних наук Микола Чухраєв (розповів про апаратурне забезпечення методики визначення рівня здоров’я дітей в умовах навчального закладу) та завідувач відділом Інституту педіатрії, акушерства та гінекології (НДІ ПАГ), професор Віктор Неділько (окреслив сучасні підходи до медичних оглядів дітей в системі освіти та концепції «Шкільна медицина»).
   На завершення заступник Міністра освіти і науки Борис Жебровський підкреслив, що МОН приділяє особливу увагу оздоровленню дітей у школах. Зокрема, згідно з новим Державним стандартом, у початковій школі запроваджено проведення фізичних пауз під час уроків; починаючи, з 2013/2014 року планується запровадити у закладах середньої освіти уроки плавання. Також заступник Міністра наголосив, що під час підготовки та перепідготовки кадрів в обласних інститутах післядипломної педагогічної освіти враховуватиметься оцінка знань у сфері охорони здоров’я дитини.


Переглядів: 457 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0